domingo, 5 de febrero de 2017

SALUT A SUD-ÀFRICA

La salut és un dret i està cada cop menys garantida als països de l’Àfrica. Tenen una esperança de vida aproximadament de 50 anys, molt diferent dels països europeus que tenen aproximadament 30 anys més de vida que els ells.
Els hospitals estan molt allunyats de les zones de residència i per tant hi ha molta gent que en el camí cap als centres mèdics perd la vida, ja que les distàncies són enormes.


A l’Àfrica podem trobar malalties que als països més desenvolupats es poden curar ràpidament o fins i tot ja no existeixen com ara la malària, diarrees, infeccions respiratòries...





Sistema sanitari a Sud-Àfrica

En el cas particular de Sud-Àfrica el sistema sanitari combina l'assistència mèdica pública, dirigida i gestionada pel Ministeri de Salut (Department of Health) amb la privada.
Així, l'assistència mèdica pública és universal i poden fer ús d'aquesta tots els nacionals sud-africans i els estrangers residents legals al país. Així i tot, només és gratuïta pel que fa a l'assistència primària. Si es tracta d'assistència secundària (especialitzada), es cobra una tarifa anomenada uniforme, que depèn del tipus d'assistència requerida i el nivell d'ingressos del pacient. Aquesta tarifa es calcula depenent de la categoria de l'hospital on es faci la consulta (de més barat a més car).
Però tot i així, els hospitals i l’assistència sanitària de l’Àfrica en general no tenen gaire qualitat i estan bastant faltats de recursos. És un problema i això fa baixar l’esperança de vida en aquests països.


Tuberculosi

Un exemple de malaltia comuna a Sud-Àfrica, i de fet a tota l’Àfrica, és la tuberculosi és una infecció bacteriana causada per un bacteri anomenat Mycobacterium tuberculosis. El bacteri sol atacar els pulmons, però pot també infectar altres parts del cos.
Es contagia a través del medi aeri, ja sigui per una tos, a l’hora de parlar... Ésser infectat pot dependre molt del sistema immunitari que cada persona tingui. Aquesta malaltia pot causar la mort si no es tracta adequadament i amb els medicaments necessaris.
Els símptomes que es tenen quan una persona és infectada són per exemple baixar de pes, tossir i escopir sang o mucositat, febre i calfred... Entre d’altres.
Avui en dia el que s’anomena tuberculosis nova ha tornat a generar una gran epidèmia a Sud Àfrica igual que a tota l’Àfrica. És una malaltia que es contagia amb facilitat. Va de la mà amb el SIDA que també és una malaltia molt letal als països africans, però l’associació de Metges Sense Fronteres ha considerat que s’infecten de tuberculosis unes 1.400 persones al dia a Sud Àfrica.

En conclusió, podem veure que la salut a Sud-Àfrica i a l’Àfrica en general està bastant debilitada i el sistema sanitari està força mancat de recursos. A més a més, les distàncies dels hospitals no afavoreixen a la rapidesa i curació de malalties.

No hay comentarios:

Publicar un comentario