miércoles, 1 de febrero de 2017

ELS MEDICAMENTS

Els tractaments de malalties són un conjunt d’accions que consisteixen en prevenir tractar i gestionar les malalties. Els tractaments són duts a terme pel sistema mèdic i sanitari i n’hi ha de molts tipus diferents. 
El tractament de malalties inclou evidentment els medicaments i els fàrmacs ja que són molt importants per poder sanar el pacient i aquests tenen diverses vies d'administració.

Els medicaments 

Els medicaments són productes que s’utilitzen per curar, alleujar, prevenir i diagnosticar una malaltia.
Els medicaments contenen fàrmacs, que són les substàncies que donen certes propietats als medicaments, són els principis actius dels medicaments.
Per facilitar l’administració els fàrmacs és barregen amb excipients, que son com substancies que serveixen de vehicle dels fàrmacs a més de millorar-ne les propietats com el sabor, el resultat final de la unir de els fàrmacs i els excipients dona lloc al medicament amb forma de píndola, xarop o injectable, que es el que s’anomena forma galènica.
Com alguns medicaments poden tenir elements poden donar problemes a algunes persones per això s’ha d’advertir al prospecte del medicament.
Cada medicament s’ha de prendre en la dosis adequada. Per sobre de la dosis no augmenten els beneficis dels medicaments, i s’incrementa la possibilitat de reaccions adverses.


També cal tenir en compte que si administrem més d’un fàrmac alhora, interferissin entre si, pot ser que un dificulti a l’altre, es un aspecte que hem de tenir-ho en compte. 

                            Denominació dels medicaments

Els medicaments es coneixen, en primer lloc, per la seva denominació comercial, mes coneguda com la marca, que és el nom que li assigna el laboratori que la elabora.
Tot hi així, cada fàrmac te el seu nom oficial (DOE: Denominació Oficial Espanyola)
A més cada fàrmac te el seu nom científic, però es massa llarg per utilitzar-lo.
 Exemple:
-       L’aspirina, nom comercial assignat per les laboratoris Bayer, un medicament el principi del qual es l’àcid acetilsalicílic (DOE). El nom científic d’aquest fàrmac és àcid 2-aceto-xibenzoic. 

                              El bon ús dels medicaments

Els medicaments han salvat milions de vides. Però si se’n fa un mal us, pot tenir conseqüències negatives.
Un mal us, consisteix bàsicament, a no prendre el medicament tal com ho ha prescrit el metge o prendre medicaments que no han estat prescrits per el metge. Les principals conseqüències són, la falta d’ eficàcia de la medicació,  Dependència i tolerància
-       Interaccions farmacològiques,  Aparició de resistència als antibiòtics. 

Per ampliar els coneixements que hem explicat anteriorment aquí tenim un petit suport audiovisual que ens ajudarà.
-                                                                         
                                         -  https://www.youtube.com/watch?v=G4YQFluuRZU


-           Noticia sobre els medicaments
A continuació hem cercat una noticia relacionada amb el mal us del medicaments un tema el qual hem parlat anteriorment . 

 RESISTÈNCIA BACTERIANA
 El mal ús dels antibiòtics causen un greu problema de la salut pública
     
La proliferación de bacterias que han desarrollado resistencias a los antibióticos se está convirtiendo en un gravísimo problema de salud pública. Cada vez mueren más personas por infecciones de orina o respiratorias causadas por bacterias comunes que hasta hace poco se trataban fácilmente con los fármacos disponibles. Los datos son sumamente preocupantes. Las bacterias multirresistentes causan ya 25.000 muertes en Europa y otras 23.000 en EE UU. La OMS estima que en todo el mundo se cobran 700.000 vidas, pero lo que causa mayor alarma es la progresión. Expertos del Centro Europeo para la Prevención y el Control de Enfermedades estiman que, de seguir la tendencia actual, en 2050 el número de víctimas en el mundo podría elevarse a 10 millones anuales. Para hacerse una idea, el cáncer provoca ahora unos 8,2 millones de muertes.
El aumento de las resistencias comporta que cada vez se deba recurrir con más frecuencia a los llamados antibióticos de último recurso, que son mucho más tóxicos y que, con el tiempo, también perderán efectividad. Se sabía que las bacterias tratarían de defenderse generando resistencias, pero el proceso se ha acelerado y está siendo mucho más rápido que la capacidad de desarrollar antibióticos nuevos. Lo más lamentable es que se trata de un problema autoinfligido pues estas resistencias están provocadas sobre todo por el mal uso y el abuso de los antibióticos disponibles.

La utilización de antibióticos ha aumentado un 40% en 10 años y es significativo que los países con mayor consumo, entre los que figura España, son también los que presentan mayor índice de resistencias bacterianas. Las autoridades sanitarias deben actuar con determinación en dos frentes principales. En primer lugar, el abuso en humanos. Hay que evitar usar antibióticos en infecciones víricas como catarros o procesos gripales, pues ahí no son eficaces y favorecen las resistencias. Es inaceptable que las farmacias dispensen antibióticos sin receta, cuando está prohibido. Eso facilita la automedicación.

Pero sin duda allí donde hay que actuar con mayor rapidez y contundencia es en el mal uso de antibióticos en granjas y piscifactorías. Se utilizan de forma generalizada, no para curar infecciones, sino para ayudar al crecimiento animal minimizando la posibilidad de un contagio infeccioso que las condiciones de hacinamiento extenderían rápidamente. La OMS ha pedido que se prohíba su uso como profilaxis. España figura entre los países con mayor consumo de antibióticos en animales, 419 milígramos por kilo de carne producida, cuando la media europea es de 121, lo que ha provocado ya quejas ante la UE. Mientras en Europa bajaba el uso de antibióticos en animales en un 12% entre 2011 y 2014, en España aumentaba un 25%, con el agravante de que uno de los más utilizados es un antibiótico de último recurso para humanos. No podemos esperar que los acuerdos de reducción voluntaria funcionen. Dada la gravedad del problema, hay que revisar la regulación de la sanidad animal e intervenir con inspecciones y sanciones severas.

                                         Conclusió 


Esperem que a partir d'ara ja tinguem més cura alhora de prendre els medicaments, ja que són productes que poden curar vides però si en fem un mal us poden causar greus conseqüències que en poden suposar greus problemes de Salut. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario